Kokusuz ve lezzetli karnabahar pişirmenin püf noktaları

Kokusuz ve lezzetli karnabahar pişirmenin püf noktaları
Kış sebzelerinden olan karnabahar; bazılarının burun kıvırdığı bir yiyecektir. Kimi haşlarken ki o kokusundan hazzetmez, kimi de yanlış pişirme teknikleriyle gerçekten lezzetlisini yememiştir. Sizin için vereceğimiz sırlarla salatadan çorbaya onlarca farklı yemeğe lezzet veren karnabaharı bundan sonra daha çok yemek isteyeceksiniz. İşte detaylar...

KARNABAHAR HAŞLARKEN BU PÜF NOKTALARINA DİKKAT EDİN

1-Eşit büyüklerde parçalara ayırın. Karnabaharın yeşil olan kısmını bıçakla çıkarıp çiçeklerine ayırın. Eşit boylarda ayırdığınız karnabaharların pişme süreleri de eşit olacaktır.

2-Beyaz rengini kaybetmemesi için limonlu suda 10 dakika bekletip daha sonra haşlayın ve haşlama suyuna biraz süt ilave edin.

3-Çok haşlamayın ki dağılmasın. Hem görünüm hem lezzet açısından karnabaharların haşlama süresini iyi ayarlamak gerekiyor.Çatalla batırdığınızdar rahatça çıkarabiliyorsanız daha fazla haşlamayın.

4- Vitamin değerini koruyun. Çiçeklerine ayırdığınız karnabaharları buhar aparatını yerleştirdiğiniz tencerede su karnabaharlara değmeyecek şekilde haşlarsanız lezzetini ikiye katlarsınız.

5- Karnabahar haşlarken kötü koku olmaması için haşlama suyuna 2-3 damla limon suyu ekleyin ya da 1 dilim limon dilimi ilave edin.

6- Haşladığınız karnabaharı şoklayın. Karnabaharları haşladıktan sonra buz gibi suya koyup çıkarırsanız hem rengini hem de kıvamını korursunuz.

Çiğden, kızartılarak, haşlanarak, fırında vs gibi pek çok alternatifle siz de damak tadınıza en uygununu bulabilirsiniz.

KARNABAHAR NASIL TÜKETİLİR?

ÇİĞDEN YAPILAN YOĞURTLU KARNABAHAR MEZESİ

yogurtlu-karnabahar-salatasi.jpg

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz

Karnabaharları yıkayın. Mini minik çiçeklerine ayırın. Dilerseniz robottan da geçirebilirsiniz. İki türlü de gayet lezzetli oluyor. Geniş bir kasede hazırladığınız sarımsaklı yoğurta ilave edin. Cevizi ekleyip harmanlayın. Servis tabağına alıp tüketebilirsiniz. kırmızı biberli tereyağ sosu dökebilirsiniz. Enfes mezeniz hazır...

YOĞURTLU KARNABAHAR SALATASI

karnabahar-salatasi.jpg

  • 1 adet küçük karnabahar
  • 1 dilim limon
  • Yoğurtlu sosu için: 1 kase yoğurt, tuz, 1 diş sarımsak, isteğe bağlı mayonez
  • Üzeri için: 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı pul biber, maydanoz

Tencerede kaynayan suya 1 dilim limon ve çiçeklerine ayrılmış karnabaharları ekleyip çok dağılmadan haşlayın. Süzüp soğuk sudan geçirin. Geniş bir kaseye yoğurdu, rendelenmiş sarımsağı, tuzu ekleyip krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu aşamada mayonez ilave edebilirsiniz. Tavada tereyağını eritip kırmızı biberle kavurun. Soğuyan karnabaharlara tereyağını ve yoğudu ekleyip harmanlayın. Üzerne ince kıyılmış maydanozla servis edin.

ÇITIR KARNABAHAR KIZARTMASI

karnabahar-kizartmasi.jpg

  • 1 orta boy karnabahar
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 1 çay bardağı un
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şişe soda

Geniş bir kasede mısır ununu, unu, nişastayı, yumurtayı ve tuzu karıştırın. Azar azar soda ekleyerek tel çırpıcı ile homojen bir kıvam elde edin. Karnabaharın ortasını bıçakla alıp çiçeklerine ayırın. Çok büyük ya da çok küçük olmasın.Tencereye alıp üzeri geçmeyecek şekilde su ekleyin. Tuzunu serpin, 1-2 damla limon sıkın ve haşlamaya bırakın. Çok fazla haşlarsanız kızartırken dağılır. Haşladığınız karnabaharları süzüp soğutun.
Her bir karnabaharı hazırladığınız sosa bulayın. Tavanın dibini 1 parmak kadar kaplayacak şekilde sıvı yağ ekleyip arkalı önlü kızartın. Pişen karnabaharları havlu kağıt serdiğiniz servis tabağına alın. Yanına sarımsaklı yoğurtla yemelere doyamayacağınız çıtır karnabahar kızartmanız hazır...

SAĞLIKLI KİLO ALDIRMAYAN KARNABAHAR KISIRI

karnabahar-kisiri.jpg

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım limon
  • 5-6 dal maydanoz
  • 5-6 dal dereotu
  • 5-6 dal taze soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı doğal nar ekşisi

Karnabaharları yıkayıp çiçeklerine ayırın ve blenderdan ayırın, bulgur kıvamında olacaktır. Dikkat edin un gibi olmasın.Tavada yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurun. Salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Ardından karnabaharları ekleyip karıştırarak 5-6 dakika pişirin. Ocağın altını kapatıp ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra geniş bir karıştırma kabına alın ve üzerine ince ince doğradığınız yeşillikleri, tuzu, baharatlarıi nar ekşisini ve limon suyunu döküp harmanlayın. Muhteşem kısırınız hazır...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet