Kapalı pide hamuru nasıl yapılır? İşte evde kıymalı kapalı pide tarifi
En sevilen hamur işlerindendir pideler. Genellikle taş fırında, sobad pişirilen pidenin patateslisi, sucuklusu, peynirlisi sevilse de en çok kıymalısı tercih edilir. Bugün size tüm püf noktalarıyla evde kapalı kıymalı pide yapımının tarifini vereceğiz.
Artık dışarda pide yemeye son! Bu kadar lezzetlisini evde yaptığınıza siz bile şaşıracaksınız. Poğaça yapmak kadar kolay inanın. Bir kere yapınca hep yapmak isteyeceksiniz.
Biz bugün kıymalı bir iç harcı hazırladık. Tabiki siz patatesli, ıspanaklı, sucuklu, peynirli istediğiniz malzemelerle yapabilirsiniz:) Yapanlara şimdiden afiyet olsun.
Kapalı pide hamuru nasıl yapılır?
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağından az sıvı yağ
- 2 su bardağı su
- 6 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)
Kıymalı pide içi nasıl hazırlanır?
- 500 gr kaburga ve kuzu koldan karışık kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
- 1 adet yumurta
Dışına sürmek için:
- Tereyağ (Şart değil ama daha lezzetli olmasını sağlar)
KIYMALI KAPALI PİDE NASIL YAPILIR?
- Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Tavayı ocağa alın ve ısıtın. Kıymayı koyup sürekli karıştırarak (topaklanmadan) kavurun. (Etiniz yağlı değilse 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Kıymanın rengi dönüp kendi saldığı suyu çekince yemeklik doğradığınız soğanı, tuzu ve karabiberi ekleyip yaklaşık 5 dakika daha kavurup ocağın altını kapatın. İç harcını soğumaya bırakın.
- Yoğurma kabına suyu, mayayı, şekeri alıp karıştırın. 5 dakika bekletip 2 su bardağı kadar unu ekleyip yoğurmaya başlayın. Tuzunu atın. (Tuz ile mayayı direk bir araya getirmemek için bu şekilde yapıyoruz) Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan, yumuşak, poğaça hamurundan biraz daha sert bir hamur elde edin. Hamurun pürüzsüz olması için en az 5-10 dakika yoğurun.
- Hazırladığınız hamurun üzerini kapatıp oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalandırın.
- Mayalanan hamuru tezgaha alıp havasını alın, bu sayede maya kokusu gelmeyecektir.
- Hamuru 8 eşit bezeye bölün.
- Bezelerin altına ve üzerine çok az un serpip üzerini kapatın ki kurumasın.
- 15 dakika dinlendirdikten sonra pide yapımına geçebilirsiniz.
- Hafif unladığınız tezgahta bezeyi ince uzun olacak şekilde merdane ile açın. Fırın tepsisinin geniş kısmı kadar uzatabilirsiniz. Kıymalı harcı koyup bir ucundan başlayıp karşılıklı kenarları ortaya doğru birleştirerek pide şekli verin.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Kapattığınız kısım altta kalacak şekilde tepsiye yerleştirin. 1 tepsiye 4 adet sığıyor.
- Bıçakla verevine çizikler atabilirsiniz, görsel olarak çok hoş oluyor.
- Yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 250 derece fırında pişirin. 10 dakika kadar fırının tabanına koyun tepsiyi, daha sonra orta bölmeye getirin. Bu sayede taş fırında pişmiş gibi olacaktır.
- Fırından çıkar çıkmaz hemen yiyecekseniz tereyağlayıp bekletmeden servis edin.
Afiyet Olsun!
Keşfet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.