Lezzetli kuru fasülye pişirmenin 10 püf noktası

Lezzetli kuru fasülye pişirmenin 10 püf noktası
Türk mutfağının demirbaşıdır kuru fasülye. Özellikle kış sofralarında eksik olmaz. "Kurucu" olarak ünlenen lokantaların bu denli fazla olması ve önlerindeki uzun kuyruklar da ne kadar sevildiğinin göstergesi esasen. Peki dağılmayan, gaz yapmayan kusursuz kuru fasülye nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

"kuru fasulye, pilav, cacık ve kuru soğan" dörtlüsünün o damakta verdiği tadı başka hiç bir yemek vermez diyenlerdenseniz bu yazı tam size göre!

"Bir tabak daha lütfen" dedirtecek lezzetli bir kuru fasülye yapmanın sırlarını açıklıyoruz. Ustaların sırlarını derlediğimiz püf noktaları ise şöyle:

1- Malzeme seçimi önemli: Her fasülyenin pişme süresi ve lezzeti farklıdır. Hüsrana uğramamak için her seferinde farklı fasülye ile yemek yapmaya kalkışmayın. Lokantalarda en çok hafif, tombul ve küçük olan İspir fasülyesi tercih edilir aklınızda olsun.

2- Güveçte, düdüklüde ya da tencerede pişirmek size kalmış lakin hepsinin bir usulü var.

3- Fasülyeyi bir gün önceden ılık suyla ıslatın: Islattığınız fasülyenin içerisine 1 yemek kaşığı kadar tuz ekleyin. 1 gece beklettiğiniz fasülyeyi (Ortalama 6 saat ıslatılması ideal) ertesi gün suyunu süzüp yıkayın, sonra haşlama aşamasına geçin.

4- Fasülyenin haşlama aşaması önemli: Fasülyeyi haşlarken üzerindeki köpükleri kevgirle mutlaka alın. Fasülyeyi çok haşlayıp hamur etmeyin. Hafif dişe dokunur kıvamda olması gerekir. Usta aşçılar kuru fasülyenin dağılmaması için mutlaka bir kaç damla limon sıkarlar.

5-Tereyağı olmazsa olmaz: Has köy tereyağı ile yapacağınız kuru fasülyenin lezzetine doyamazsınız. Tereyağını yakmadan eritin

6 - Etli yapacaksanız önceden mühürleyin: Kuş başı etle de kemikli etle de yapabilirsiniz size kalmış. Orta yağlı bir etle daha lezzetli olacaktır.

7- Soğanları incecik doğrayın: Öyle iri iri yemeğin içinde görünmesin.

8- Salçası az olmaması lazım: Kuru fasulyenin rengi boz boz olmaz. Lokantalar Antep biber salçası ile domates salçasını karıştırıp kullanır. Salçanın kokusu çıkana kadar da güzelce kavrulur.

9- Fırınlama da ayrı bir lezzet katar: Pişen kuru fasülyeyi güveç kabına alıp 1 su bardağı kadar içme suyu ekleyip 200 derece de 15-20 dakika ekstra pişirirseniz farkı görürsünüz.

10- Su miktarını iyi ayarlayın: "Kuru fasulye yemeğine ne kadar su konur?" sorusuna da burada bir açıklık getirelim. Fasülyelerin üzerini 1 parmak kadar su geçmesi yeterlidir.

Tüm püf noktaları öğrendiniz. Artık yemelere doyamayacağınız kuru fasülye yapmaya başlayabilirsiniz.

TENCEREDE ETLİ KURU FASÜLYE TARİFİ

  • 1.5 su bardağı kuru fasülye
  • 200 gr kuzu kuş başı
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 3 adet sivribiber
  • 2 adet acı kuru kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kuru fasülyeyi bir gün önce tuzlu ılık suda ıslatıp ertesi gün bol suda yıkayıp süzün. Tekrar üzerine su ekleyip ocağa alın. Üzerini iki parmak geçecek kadar soğuk su ekleyip haşlayın. Ara ara üzerindeki köpükleri alın. Fasülyenin çok aşırı haşlanmaması önemli. Tencereye tereyağını alıp eritin. Yemeklik ince ince doğradığınız kuru soğanı, yeşil biberi soteleyin. Güzelce kavrulduktan sonra salçayı ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Eti ekleyip orta ateşte mühürleyin. Yaklaşık 20 dakika kadar bu şekilde kavurun. Toz şekeri ve 3 su bardağı kadar kaynar suyu ekleyin. Kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakın. Ara ara suyunu kontrol edin, gerekirse kaynar su ekleyin. Tencerede ortalama 1 saatte lokum kıvamında kuru fasülyeniz hazır olacaktır. Eğer düdüklü kullanacaksanız düdüklünüze bağlı olarak ortalmaa 20 dakikada pişecektir.

ÖNCEDEN ISLATILMADAN PİRZOLALI KURU FASÜLYE TARİFİ

  • 1,5 su bardağı kuru fasulye
  • 3-4 adet kuzu pirzola
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz

Fasulyelerinizi tencereye alın, üzerine geçecek kadar su ekleyip orta ateşte ortalama 1.5 saat kadar fasülyeleri haşlayın. Fasülyeler diri ise ara ara su ilave edebilirsiniz. Düdüklüye tereyağını ve zeytinyağını alın. Salçayı da ekleyerek 3-4 dakika kavurun. Yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip 2-3 dakika soteleyin. Ardından pirzolaların her iki yüzünü de 10'ar dakika mühürleyin. Etlerin üzeri geçecek kadar sıcak su koyup düdüklünün kapağını kapatın. 15 dakika sonra ocağın altını kapatın. Pişen pirzolaların üzerine haşlayıp süzdüğünüz fasülyeleri ekleyin. 2 su bardağı kaynar su da ekleyerek yaklaşık 50 dakika kısık ateşte iyice özdeşleşene kadar pişirin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet