En lezzetli ekşili mahluta çorbası nasıl yapılır?
Hatay, Antakya yöresine ait bir mecimek çorbasıdır mahluta çorbası. Klasik mercimek çorbasından sıkıldıysanız bir de bu şekilde deneyin. Peki mahluta çorbası nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?
Akşam yemeğine lezzetli ve pratik bir yöresel çorba tarifimiz var: Mahluta
Mahluta, arapça bir kelime olup “karışım veya “karıştırılmış” anlamlarına gelir. Mardin, Şanlıurfa, Hatay, Antakya gibi pek çok ilde sevilerek yapılıyor. Siz de denemek isterseniz işte tarifi
EKŞİLİ MAHLUTA ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 yemek kaşığı pilavlık bulgur
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 1 adet havuç
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 8 su bardağı su (1 su bardağını tavuk ya da et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur)
Terbiyesi için;
- 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt
- 1 adet yumurtanın sarısı
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
EKŞİLİ MAHLUTA ÇORBASI NASIL YAPILIR?
- Pirinci, mercimeği ve bulguru güzelce yıkayıp süzün.
- Düdüklü tencereye bakliyatları alın.
- Rendelenmiş havucu, yemeklik doğradığınız soğanı, tuzu ve suyu ekleyip düdüklünün kapağını kapatın.
- Havası çıktıktan 15 dakika sonra ocağın altını kapatın ve 1 sn blenderdan geçirin.
- Terbiyesi için yoğurdu ve yumurta sarısını bir kasede karıştırın. Çorbadan bir kepçe alıp akışkan bir kıvam elde edin.
- Hazırladığınız terbiyeyi çorbaya yavaş yavaş ekleyin ve sürekli karıştırarak kaynamasını sağlayın. 5 dakika kaynattıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz.
- Tavaya tereyağını ve sıvı yağını ekleyip yağ ısınınca salçayı ilave edin. Baharatları ve nar ekşisini ilave edin.
- Çorbaya dökerek sıcak sıcak servis edin.
Afiyet Olsun!
Keşfet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.