C vitamini deposu portakal ile yapacağınız 6 leziz tatlı tarifi
#1 PORTAKALLI İRMİK HELVASI TARİFİ
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı irmik
- 2 su bardağı şeker
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 adet portakal kabuğu rendesi
- 1 su bardağı portakal suyu
Tencereye tereyağını alıp eritin, yakmayın! İrmiği ekleyip kısık ateşte karıştırarak irmiğin rengi dönene kadar kavurun. Bu aşamada acele edip ocağın altını açmayın ve sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. 15 dakika kadar sürede kavruluyor:) Rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edip 2 dakika daha kavurun. Portakal suyunu dökün. Bir kasede sıcak suda toz şekerini eritin ve irmiğin üzerine yavaşça ilave edin. Suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatın. Üzerine kağıt havlu koyup 15 dakika dinlendirin. Mis gibi portakal kokulu irmik helvanız servise hazır. Afiyet olsun!
#2 PORTAKALLI İRMİKLİ TATLI
Portakallı kısım için;
- 2 su bardağı portakal suyu
- 1 çay bardağı toz şeker
- 3 silme yemek kaşığı mısır nişastası
Muhallebisi için;
- 5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı irmik
Tencereye nişastayı, portakal suyunu(süzülmüş) ve şekeri alıp sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Kullanacağınız kalıbı sudan geçirin. Sıcakken kalıba dökün. 10 dakika kadar sonra ilk sıcaklığı geçince buzdolabına kaldırın. Bu arada tencereye şekeri, sütü, irmiği alıp karıştırın. Orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin. Pürüzsüz bir kıvam almalı. Gerekirse blenderdan geçirebilirsiniz.Ocağın altını kapatın. Buzdolabında iyice soğuyan sosun üzerine muhallebiyi ilave edin. Tekrar 10 dakika sonra yani ilk sıcaklığı gidince buzdolabına kaldırın ve 4 saat kadar bekletin. Kalıbı ters çevirip dilimleyerek servis edebilirsiniz. Üzerine hindistan cevizi ya da antep fıstığı serebilirsiniz.Hafif ve lezzetli kış tatlınız hazır!
#3 ÇİKOLATA SOSLU PORTAKALLI KEK
- 4 adet oda sıcaklığında yumurta
- 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- Yarım portakalın suyu
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 1 adet kabartma tozu
- 1 adet vanilya
- 3 su bardağı un
Üzeri için; (İsteğe bağlı)
- 100 ml krema
- 100 ml çikolata
Karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alıp mikserle yüksek devirde 5 dakika çırpın. Sütü, sıvı yağı, portakal suyunu ve portakal kabuğu rendesini ilave edip çırpmaya devam edin. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek ilave edip 1 dakika çırpıp bırakın. Kek kalıbında yapacağınız gibi, borcamda ya da muffin kalıplarında da yapabilirsiniz. Kalıbı tereyağı ile yağlayın. Kek karışımını döküp zemine bir iki defa vurup havasını alın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40 dakika kadar kontrollü pişirin. (Süre fırınınıza göre değişebilir). Fırından çıktıkdan sonra soğumaya bırakın. Dilerseniz pudra şekeri serpin, dilerseniz çikolata sosu dökün. Çikolata ile süslemek isterseniz kremayı ocağa alıp kaynama noktasına gelince kapatın ve çikolatayı ekleyip hızlı hızlı karıştırın. Hazırladığınız çikolata sosunu kekin üzerine yavaşça dökün.
#4 PORTAKALLI KURABİYE
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı buğday nişastası
- 2.5 su bardağı un
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 portakal kabuğu rendesi
- Yarım portakal suyu
Üzerine sürmek için;
- 3 yemek kaşığı şeker
Yoğurma kabına şekeri ve yumurtayı ekleyip çırpın. Üzerine zeytinyağını, rendelenmiş portakalı, yarım portakal suyunu, yumuşayan tereyağını ve nişastayı ekleyip yoğurmaya balayın. Vanilyayı, kabartma tozunu ekleyin. Azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamında kurabiye hamuru elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Bir kaseye şeker koyun. Kurabiyelerin bir yüzünü şekere batırıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin Bardak, çatal ya da kalıpla üzerine desen oluşturabilirsiniz. 180 derece fırında 25-30 dakika kontrollü pişirin.
#5 PORTAKALLI ANNE KURABİYESİ
- 150 gr tereyağı
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 adet portakal
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Yaklaşık 4 su bardağı un
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- İri çekilmiş ceviz ya da fındık
Yoğurma kabına tereyağını, yoğurdu, pudra şekerini, yumurtayı ekleyip yoğurun. Rendelediğiniz portakal kabuğunu, portakalın suyunu, vanilyayı ve kabartma tozunu ilave edin. Azar azar un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamuru elde edin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp yuvarlayın. Fırın tepsisine dizdiğiniz kurabiyelerin üzerine fırçayla yumurta sarısını sürün. Üzerlerine iri çekilmiş fındık ya da ceviz dökün. 175 derece fırında pişirin
#6 PORTAKALLI REVANİ
- 4 yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Piştikten sonra;
- 1 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
Şerbeti için;
- 3 su bardağı toz şeker
- 3.5 su bardağı su
- çeyrek limon
Kullanılan fırın kabı: 28*28 cm
Tencereye şekeri, suyu ve limonu alıp yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca ocağın altını kısıp 5 dakika kaynatın ve ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın. Şerbetimiz soğurken keki hazırlayalım. Şekeri ve yumurtayı mikserle yüksek devirde 3-4 dakika çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip yağladığınız borcama dökün.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. 5 dakika soğuyan keke taze sıkılmış portakal suyunu dökün. Tamamen soğuduktan sonra da iyice soğumuş keki dökün. 3 saat dinlendirdikten sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.