Tam ölçülü pratik yayla çorbası nasıl yapılır?
Anadolu mutfağının en sevilen tariflerinden birisidir yayla çorbası. Bazı yörelerde yoğurt çorbası olarak da geçer. Peki yayla çorbası nasıl yapılır?, Püf noktaları nelerdir? İşte tarifi...
Bazı lezzetler vardır bizi çocukluğumuza götürür. Yayla çorbası tam da böyle bir lezzet. Hem yapımı kolay hem de içerisine ekleyeceğiniz tavuk suyu ya da et suyu ile lezzetini katlayabilirsiniz. Küçük bebeklerin bile sevdiği bu çorbayı kestirmeden yapmak marifet ister. Bu tarifimizde sizlerle tam ölçülü ve kestirmeden yapacağınız yayla çorbasını paylaşacağız.
Yayla çorbası için Malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 1.5 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
- 6 su bardağı su
- Tuz
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı nane
Hazırlanışı:
- Yayla çorbasını yapmak için öncelikle pirinçler yıkanır ve 3 su bardağı suda yumuşayana kadar haşlanır.
- Bir kasede yayla çorbasının terbiyesi için yoğurt, yumurta sarısı ve un pürüzsüz kıvam alıncaya kadar iyice çırpılır
- Yumuşayıp pişen pirinçlerin üzerine 3 su bardağı sıcak su ilave edilir. Bu aşamada sıcak su yerine tavuk suyu ya da et suyu da kullanabilirsiniz.
- Hazırlanan terbiyenin üzerine çorbanın suyundan yavaş yavaş ilave edilerek terbiye ılıtılır. Bu aşamada iyice çırpmak gerekir ki yoğurt kesilmesin.
- Sulanan terbiye tenceredeki çorbaya hafif hafif ilave edilir. Bu esnada karıştırmaya özen gösterin. Çorba 1 2 taşım kaynatılır.
- En son tuzu ayarlanır ve birkaç dakika daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır. Yoğurdun kesilmemesi için en önemli püf nokta tuzun en son ilave edilmesidir.
- Son olarak tereyağı bir tavada eritilir. Üzerinde kuru nane eklenerek kızdırılır ve yayla çorbasının üzerine eklenir. Tereyağlı sosu isterseniz kaselerin üzerine ayrı ayrı paylaştırın, isterseniz de tenceredeyken ilave edin.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Keşfet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.