Fırından çıkar çıkmaz bitiyor! Tel tel ayrılan şerit poğaça tarifi
Türk mutfağında hamur işinin şahıdır poğaçalar. Pamuk gibi yumaşık dokusu ile herkes tarafından çok sevilir. Bugün vereceğimiz poğaça tarifi de tek kelimeyle mükemmel oluyor ve piştikten sonra şekline insan hayran kalıyor. Şiddetle tavsiye ediyoruz, mutlaka deneyin.
Her yiyenin tarif istediği, her yapanın aklına kazıdığı leziz mi leziz bir poğaça tarifimiz var. İster kahvaltıya, ister 5 çayına, isterseniz de çocukların beslenmesine yapın. Ertesi gün sertleşen poğaçalardan değil, gönül rahatlığıyla bir gün önceden günlerinize yapabilirsiniz. Üstelik az malzemeli ve yapılışı inanılmaz kolay...
TEL TEL AYRILAN ŞERİT POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler
- 1 paket yaş maya
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı şeker
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta (Birisinin sarısı üzerine sürülecek)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yaklaşık 4 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)
- 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
Yapılışı
- Yoğurma kabına ılık sütü, mayayı ve şekeri alıp karıştırın. 10 dakika bekletin.
- Yumurtayı, sıvı yağı ekleyin.
- Tuzu ve azar azar un ilave ederek yumuşak ve ele hafif yapışan bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini kapatıp 1 saat oda sıcaklığında mayalandırın.
- Hamurumuz yumuşak ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekiyor. Şimdi üzeri tamamen kapatacağım ve en az bir saat mayalandırma ya bırakacağım.
- Mayalanan hamurun havasını almak için nazikçe tekrar yoğurun 2-3 sn yeterli, fazla zedelemeyin.
- Hamuru 16 bezeye ayırın.
- Bir tabağa tereyağını alın, yumuşasın. Sürülebilir bir kıvamda olması gerekiyor.
- Bezeleri merdane ile uzunlamasına açın. Bıçak veya rulet yardımıyla uçlarına çok yaklaşmadan çizgiler oluşturun.
- Hamurun her yerine yumuşamış tereyağından sürelim.
- Kenardan başlayarak rulo olacak şekilde sarın. Gül böreği gibi sarın ve uç kısmı alta doğru saklayın.
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
- 30 dakika kadar tepside tekrar mayalandırın.
- Yumurta sarısını fırçayla üzerlerine sürün.
- Susam veya çörekotu serpebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun!
Keşfet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.