Evde aloe vera bakımı nasıl yapılmalı? İşte püf noktalarıyla aloe vera bakımı
Ana vatanı Afrika olan Aloe vera uygun koşullar sağlandığında evlerde de bakılabilen bir bitkidir.Eski zamanlardan beri mücizevi bir bitki olarak bilinen bu bitki, şimdilerde ilaç, kozmetik ve gıda gibi alanlarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ciltteki yanıklarda, kesiklerde iyileştirici özelliğinden faydalanılabiliyor.
Görüntüsü itibariyle kaktüs sanılsa da aslında Aloe vera zambakgiller ailesinin bir üyesi. Çok köklü ve yeşil dalları olan dikenli yapıda bir bitki. Uzun dalları etki ve sert bir yapıya sahip. Bu sert dalların arasında kendine has jel kıvamında acımsı bir öz suyu bulunur.
Aloe vera bakımı oldukça kolaydır. Yetiştirmeye karar verdiğinizde humuslu bir toprak temin etmelisiniz. Bahçe toprağında da aloe vera yetiştirilir. Toprağın verimini arttırmak için torf ekleyebilirsiniz. Delikli bir saksı tercih etmenizde fayda var. Su direnajı olmalı ki fazla su kökleri çürütmesin.
Tropik ortam bitkisi olan aloe vera güneşi sever. Direk güneş almayacak şekilde aydınlık bir ortam en idealidir. Soğuktan kolay etkindiği için 10 derecenin altındaki havalarda iç mekanda tutulmalıdır.
Düzenli sulamaya gerek olmayan aloe vera yaz aylarında bile haftada 1 kez sulasanız yeterlidir. Toprağında kuruma yoksa birkaç gün daha geciktirerek sulayabilirsiniz. Bitkinin toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapmalısınız.
Aloe veranın dallarının iç kkısmında bulunan jel mucizevi bir içeriğe sahiptir.Egzemada, inatçı sedef hastalığında ve mantar tedavisinde faydalıdır. Kırışıklıkların giderilmesi üzerine etkileri olduğu için kadınlar arasında popülerdir. Akne için yapılan maskelerde sıkklıkla kullanılır.
Bitki kök kısmından elde edilen Aloe vera suyu, laksatif ilaçlarda kulanılır ve sindirim sistemi üzerine etkileri vardır. Yaz aylarında en çok muzdarip olduğumuz sinek ısırıklarının kaşıntısına çok iyi gelir. Anti-bakteriyel özelliği vardır.
Aloe vera o yeşil dalları ile tanınan bir bitki olarak bilinse de çiçek de açabilen bir bitkidir. Bakımı doğru yapıldığında 1 ya da 2 yılda çiçeklenebilir. Kozalak şeklinde, kırmızı tonlarında bir çiçeği açar.
Aloe vera üretimi kolaylıkla yapılabilen bir sukulent türüdür. Gelişmiş ale vera yapraklarını kesip ayırın. Kestiğiniz yeşil yaprağı birkaç gün gölge bir yerde kurutun ve sonrasında toprağa ekin. Yaprak köklenene kadar toprağının nemli olmasına dikkat edin.
Aloe vera bitkinizi çok sularsanız, güneşe direk maruz bırakırsanız, fazla gübre kullanırsanız, ya da çok soğukta bırakırsanız yaprakları kahverengiye dönebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız bitkinizin toprağını değiştirip evde uygun ve sevebileceği bir ortama koymalısınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.